Totul se pirateaza

Glumesc. Nu cred ca “piratare” e termenul corect.

Mi se intampla din ce in ce mai des in ultima vreme sa imi regasesc proiectele in diverse situatii. Spre exemplu, saptamana asta am primit un contract de la “partea adversa”, care se lauda ca e facut chiar de ea. Si, surpriza, era chiar contractul nostru.

Cei care ma cunosc stiu ca fac contracte putin diferit de modul clasic in care le fac altii. Cabinetul a adoptat aceeasi orientare si acum cream acte interesante (clientii nostri spun asta, nu eu). Avem exprimari mai ciudate si un plan logic de abrdare a unui contract, care il deosebeste de alte contracte similare. Dintotdeauna mi-am dorit sa vorbesc pe limba oamenilor obisnuiti si asa am incercat sa compun si contractele.

Acum, stau si ma intreb. Sa ma supar ca imi intalnesc munca peste tot in internet? (contractul de hosting am inteles ca e cel mai raspandit). Sau sa fiu bucuros?

Daca e sa privim lucrurile corect, asa cum un programator face o aplicatie, si eu muncesc zile intregi, poate chiar saptamani, sa fac un cadru de contract pentru o anumita situatie. Muncesc apoi, continuu, sa il mentin actualizat si adaptat la realitatile lumii in care traim. Toata aceasta munca inseamna bani si timp pierdut pentru mine, pentru ca nu ma duc la plimbare, nu ma uit la televizor, etc.

Daca e sa privim juridic, orice contract este protejat de dreptul de autor pe care creatorul sau il are asupra documentului in cauza. Si, credeti-ma, in cazul meu, dreptul de autor este mai mult decat vizibil in contracte.

Leave a Reply