Cand am renuntat la tot pentru nimic – VI

Toni si-a simplificat angajamentele. „Sunt voluntar de scoli ocupate de mai bine de 25 de ani si am decis acum ca nu o mai fac – mi-am pus timpul! Acum am mai multa liniste ”, adauga ea. „Nu vreau sa dobandesc mai multe lucruri – a avea si a face mai putin m-a facut sa apreciez lucrurile mai mici din viata.”

Dar, desi Toni a imbratisat mentalitatea „mai putin este mai mult”, a fi fortat sa intre in ea poate fi dureros, recunoaste psihoterapeutul Grace Warwick. „Cand oamenii simt ca isi pierd capacitatea de a face alegeri sau de a se exprima, atunci pot aparea emotii foarte diferite”, spune ea.

Ea subliniaza ca de multe ori ne exprimam identitatea prin ceea ce alegem sa purtam si sa cumparam si modul in care ne petrecem timpul – si cu mai putin, spune ea, „Putem simti un sentiment de diminuare, o pierdere de motivatie si pentru unii, chiar si pierderea mecanismelor de coping care eliminau alte probleme, cum ar fi anxietatea si depresia. ”

Pentru a se asigura ca abordarea „mai putin este mai mult” este pozitiva, spune ea, „Un bun punct de plecare este recunostinta. Angajandu-ne mai atent in observarea si aprecierea lucrurilor care fac diferenta pentru noi in zilele noastre si enumerarea lor in fiecare seara. Aceasta antreneaza creierul sa observe modul in care lucrurile mai mici din viata noastra contribuie la bunastarea noastra ”.