Cat de sigura este instalatia electrica din locuinta ta?

Electricitatea este acum cauza a majoritatea incendiilor accidentale din toate tarile. Anumite statistici arata cum zeci de mii de incendii sunt cauzate de electricitate in fiecare an.

proiecte de instalatii electriceLocuintele moderne folosesc din ce in ce mai multe aparate electrice. Spre exemplu, in urma cu 20 de ani, majoritatea caselor detineau un sistem hi-fi, un TV sau un alt dispozitiv de redare video. In ziua de azi, este mai foarte probabil sa existe cel putin 2 televizoare, un DVD player, o antena de tip satelit, o consola de jocuri, cuptor cu microunde si calculator. Prin urmare, riscul de accidente electrice este mult mai mare.

Cine ar trebui sa se ocupe de treburile electrice in proprietatea mea?

E foarte important ca lucrarile de instalatii electrice sa se efectueze numai de catre persoanele competente. Asta inseamna ca acestea trebui sa aiba cunostinte, abilitati si experienta necesara pentru a evita pericolele pentru ei insisi, dar si pentru alte daune pe care electricitatea le-ar putea cauza. E usor de facut un circuit electric sa functioneze – e mult mai greu de a efectua aceasta munca in siguranta.

Cunoaste-ti propriile instalatii electrice

Proprietatea ta ar trebui sa detina urmatoarele:

1. Intrerupatorul principal: intrerupatorul principal in unitatea de consum(cutia de sigurante) va permite sa opriti alimentarea pentru instalatia electrica. Unele instalatii electrice au mai mult de un comutator principal. De exemplu, in cazul in care locuinta ta este incalzita prin intermediul unor dispozitive electrice, este posibil sa aveti o unitate separata de consum pentru asta. Intrerupatorul principal ar trebui sa fie pozitionat intr-o zona usor accesibila, pentru a putea opri alimentarea cu energie electrica in caz de urgenta.

2. Sigurantele: casele mai vechi detin adesea sigurante care deconecteaza automat circuitul pentru a preveni pericolul. Atunci cand o defectiune sau o incarcatura prea mare de curent circula prin firul sigurantei, acesta devine fierbinte si se topeste in momentul in care curentul trece de un anumit nivel de siguranta. Siguranta topita va intrerupe circuitul defect si astfel il va proteja impotriva supraincarcarii.

3. Intrerupatoarele de circuit: casele mai noi sunt susceptibile pentru a avea un intrerupator de circuit in unitatea de consum, care opreste automat curentul in momentul in care apar probleme. Acestea sunt similare in marime cu sigurantele, dar ofera o protectie mult mai precisa. Atunci cand curentul este oprit, se poate porni doar printr-o simpla resetare a comutatorului. Cu toate acestea, trebuie mai intai sa gasim si corectam motivul pentru care intrerupatorul de circuit a intrat in functiune.

4. Dispozitivele de curent rezidual(RCD): un RCD este un dispozitiv menit sa salveze vieti, ce este conceput pentru a preveni socuri electrice fatale in cazul in care atingeti un element alimentat cu electricitate, precum un fir. Acesta furnizeaza un nivel de protectie pe care, in mod normal, o siguranta sau un intrerupator de circuit nu pot.

Cat de veche este instalatia ta electrica?

Instalatia defectuoasa si veche este una din principalele cauze pentru incendiile cauzate de eletricitate. Le poti evita prin efectuarea de controale periodice cu privire la cablurile, intrerupatoarele, prizele si alte accesorii. Bineinteles, daca esti de parere ca detii suficiente cunostinte pentru a realiza aceasta expertiza, caci altfel poti lasa aceasta sarcina in grija unui electrician autorizat. Exista semne clare ce pot sa va ajute sa determinati vechimea instalatiei electrice din casa ta, precum:

-cablurile sunt acoperite cu cauciu negru(eliminate inca din anii ’60);

-cablurile sunt acoperite cu plumb sau material textil;

-comutator cu spate confectionat din lemn, intrerupatoare din fier turnat;

-prize mari, rotunde, cu pini si intrerupatoare de lumina rotunde;

-cabluri incurcate si gresit organizate in cutiile de siguranta;

Sunt multe alte astfel de aspecte legate de instalatia electrica din locuinta proprie. Daca totul vi se pare mult prea complicat si considerati ca ar fi o pierdere de timp sa cunoasteti aceste informatii, un instalator electric va poate rezolva problemele de orice fel, cu minim de efort din partea voastra.