Cat de utila este termoviziunea instalatiilor electrice?

Termografierea este tehnica care are la baza radiatia infrarosie care este imposibil de perceput cu ochiul liber. Aceasta tehnica permite vizualizarea modului in care este distribuita temperatura la nivelul corpurilor, precum si masurarea acesteia. Folosita in numeroase scopuri, inclusiv in cazul instalatiilor electrice, aceasta metoda contribuie la buna functionare a sistemului si la prelungirea duratei de viata a instalatiilor electrice.

Atestat Electric Energy SERV

Atestat preluat de pe site-ul oficial Electric Energy: http://electricenergy.ro/termografiere

Termografierea cu infrarosu se realizeaza cu ajutorul unor camere de scanare care au rolul de a depista zonele cu probleme din instalatia electrica si de a prezenta o imagine de ansamblu a acesteia. De departe cel mai mare avantaj oferit de aceasta metoda de inregistrare a distributiei temperaturii este posibilitatea de a masura temperatura fara a avea un contact direct cu instalatia. Acest procedeu se poate realiza de la distante semnificative si nu necesita intreruperea sistemului. Mai mult, termografierea nu prejudiciaza in niciun fel scena termica si ofera o harta extrem de detaliata a modului in care este repartizata temperatura inntr-un anumit corp.

Termografierea instalatiilor vechi

Aceasta este una dintre cele mai vechi metode folosite in analizarea termica a instalatiilor electrice, fiind o masura extrem de sigura si de eficienta care ofera rezultate clare si determina buna functionare a instalatiei electrice. Aceasta ajuta la identificarea punctelor „fierbinti” dintr-o instalatie electrica si a eventualelor nereguli care pot afecta intregul sistem si modul in care acesta functioneaza. Portiunile din instalatie supraincarcate sau care prezinta unele defecte pot cauza numeroase incidente. Pentru a preveni situatii nefericite, termografierea detecteaza in scurt timp orice problema existenta la nivelul acestui sistem si va ofera posibilitatea de a indeparta pericolul.

Aceasta este una dintre cele mai sigure metode folosite pentru a indentifica modul in care temperatura este distribuita in sistemul instalatiei electrice, precum si alte nereguli ale acesteia si poate fi realizata ori de cate ori este nevoie, intrucat este un procedeu absolut non-distructiv. Materialul din care este construit sistemul nu este nici el afectat si poate fi supus in nenumarate randuri acestui proces.

Cu ajutorul procesului de termoviziune nu numai ca evitati numeroase neplaceri, dar reusiti si sa economisiti prin asigurarea bunei functionari a instalatiei electrice. Economiile la energie electrica, posibilele reparatii, cheltuielile impuse de numarul verificarilor, precum si primele de asigurare vor fi reduse. Sistemul electric poate fi inspectat foarte usor prin intermediul termografiei. Acuratetea si siguranta pe care aceasta metoda le presupune constituie principalele avantaje care recomanda aceasta metoda de identificare a problemelor existente la nivelul unui sistem de energie electrica.

Daca doriti sa va bucurati de un sistem care sa functioneze la parametrii normali este recomandat sa realizati verificari periodice care sa va permita sa identificati chiar si cele mai mici nereguli in faza incipienta, pentru a putea gasi cu rapiditate cele mai bune solutii. Timpul este un inamic in astfel de cazuri, iar defectiunile pot fi de cele mai multe ori iremediabile. Termografierea in infrarosu este superioara oricaror alte forme de diagnoza si asigura mentenanta instalatiilor electrice in cel mai sigur mod posibil.

Leave a Reply