Evolutia putinului in viata noastra – III

Psihologul clinic Dr. Oliver Sindall explica: „Psihologia evolutionista ne arata ca creierele noastre primitive erau menite pentru o„ viata simpla ”. Stramosii nostri traiau in spatii mici, detineau foarte putine obiecte create de om si nu cunosteau decat un grup mic de oameni. Problema este ca am evoluat.

In timp ce noile noastre abilitati de a gandi, planifica si imagina au condus la evolutii care schimba viata, ele sunt, de asemenea, responsabile de capacitatea noastra de a ne gandi prea mult, de a ne compara si de a ne alimenta obsesia cu cautarea fericirii. ”

Ca urmare, adauga el, „Multi oameni cred ca posesiunile materiale sunt in centrul unei vieti satisfacatoare. De fapt, studiile au gasit legaturi intre materialism, singuratate si depresie. ”

Publicitatea si, mai recent, social media ne-au exploatat dorinta naturala de a ne simti in siguranta oferindu-ne tot mai multe lucruri de care nu avem nevoie cu adevarat, pentru a rezolva problemele pe care nu le avem.

In schimb, blocarea noastra lunga a pus frana capacitatii noastre de a ne mangaia in consum – inclusiv restaurante, cinematografe si sarbatori – si ne-a obligat sa privim mai aproape de casa pentru placerile noastre, cu un efect surprinzator. In iulie 2020, Oficiul pentru Statistica Nationala a raportat ca nivelurile fericirii nationale s-au imbunatatit in timpul blocarii.