Isterie nationala

L-am vazut pe Domnul Pambuccian la o emisiune de pe RealitateaTV, sambata dimineata, si a spus o chestie care ar modifica radical media traditionala, daca ar fi aplicabila cu adevarat. Din punctul meu de vedere, este o explicatie eronata.

Domnul Pambuccian a spus ca pentru muzica si filme, sharing-ul nu este ilegal, din moment ce se platesc taxe pentru componentele hardware ale computerului, atunci cand acesta este achizitionat (sunt asemanatoare taxelor pentru copiatoare si alte asemenea, menite sa copieze materiale sub drept de autor). Altfel spus, aici este aplicabil regimul copiei private, al oamenilor care isi pun la comun materiale sub drept de autor. Si acest regim nu poate fi contestat, din moment ce se platesc taxe pentru drept de autor la momentul la care se achizitioneaza hardware.

Explicatia are logica, insa nu poate ajuta o persoana aflata in vizorul politiei la acest moment. De ce? In primul rand, pentru ca ar putea fi usor combatuta. Chiar de textul de lege.
Taxele se platesc pentru procesorul, hard-disk-ul sau RAM (sper sa nu ma insel), si vizeaza materialele copiate pe ACEL computer. Fapta de “punerea ilegala la dispozitia publicului a unor materiale sub drept de autor” se aplica celor care pun la dispozitie celorlalti acele materiale. Si legea, din pacate, nu vorbeste decat de “punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.”

Politia aplica aceasta lege, la momentul actual. Iar erinta gasirii unor tapi ispasitori este de la UE. Contextul international este propice si am afirmat asta intr-un articol din Saptamana Financiara de la inceputul anului. Am mai afirmat si ca autoritatile din Romania nu vad padurea din cauza copacilor. Si ca Politia actioneaza dupa ureche uneori.

Insa, realitatea este ca filesharing-ul is bad for business. Si, ca intotdeauna, cine are mai multi bani, castiga.

Leave a Reply