Laptopurile sunt utile, dar nu în timp ce studiezi sau socializezi

Din perspectiva mea e un caz fericit că instituțiile școlare încă n-au ajuns să fie modernizate la nivelul la care să folosești laptopul ca instrument de scris pentru orice materie. Intrând într-o sală de curs a unei instituții școlare dintr-o țară mai modernă vei vedea zeci de studenți stând cu față într-un laptop în timp ce profesorul vorbește.

Care este părerea anumitor profesori? Studenții ar reuși să absoarbă mai multă informație folosind laptopul decât în cazul în care ei utilizează o foaie și un pix. Lecțiile pot fi mai bine organizate, accesate cu ușurință, poți căuta cuvintele și informațiile care-ți sunt de interes fără a răsfoi printre zeci de pagini.

Părerea profesorilor este puțin paralelă cu trista realitate, statisticile scoțând în evidență faptul că studenții învață mai puțin atunci când folosesc computerul în timpul unui curs sau în timp ce învață pentru un examen. Asta conduce la note mult mai mici obținute la verificări.

Studiul are și o teorie cât se poate de simplă: laptopurile distrag atenția studenților de la învățat. Mai mult de atât, nu doar că își pierd capacitatea de concentrare, dar efectul acestui studiu le afectează și viața socială, productivitatea în cadrul unor discuții importante sau chiar întâlniri sociale, motiv pentru care ei se vor adapta mult mai greu unui mediu de lucru în care socializarea este importantă. Mai exact, utilizarea tehnologiei în cadrul învățării degradează abilitățile profesionale și psihosociale ale utilizatorului.

Măsurând cu atenție efectele laptopurilor asupra învățării vom afla că nu toți studenții folosesc laptopul în același mod și cu același scop. Sunt cazuri în care studenți dedicați folosesc laptopurile frecvent în sălile de curs cu scopul obținerii unor note mai mari, dar și cazurile studenților care vor să se lase distrași de conținutul informativ și folosesc laptopul exact în acest scop. Într-un final, totul se rezumă la laptop, dar cum îți dai seama ca profesor dacă laptopul este sau nu util din moment ce studenții se împart în atât de multe categorii.

ideea articolului a fost furnizată de nytimes.com

Leave a Reply