Mai putin este mai mult – I

Din cauza coronavirusului, viata a devenit mai redusa anul acesta – dar nu este neaparat un lucru rau, pentru mintea noastra sau pentru finantele noastre, spune Flic Everett

Coping-ul cu COVID-19 a fost o curba de invatare cu roller-coaster. Virusul a luat atat de mult – munca, bani, sanatate si in cele mai crude cazuri, oameni pe care ii iubim. Dar unii oameni a caror suferinta a fost mai putin acuta pot simti ca au castigat si ei: un mod mai simplu de a trai prioritizand oamenii si timpul in fata posesiunilor si simtind recunostinta pentru lucrurile mici.

Nu este doar un caz de a admira cu atentie o frunza intr-o plimbare. Este vorba de a ne inlatura atitudinea fata de viata si de a invata sa traim cu mai putin, indiferent daca este determinat de lipsa banilor, de determinarea de a aprecia ceea ce avem, de preocuparea pentru planeta – sau de toate cele de mai sus. Acum cativa ani, am locuit intr-un oras aglomerat, inconjurat de mormane de lucruri si multimi de oameni. Am avut un sot la fel de ocupat, un fiu, trei fiice vitrege, o casa uriasa si aglomerata si o cariera cu norma intreaga. La sfarsit de saptamana, socializam prost si ma simteam bolnava, cumparam haine nesfarsite, bibelouri si carti pentru a-mi umple viata. Nu aveam spatiu sau timp sa ma gandesc si eram permanent stresat.

Abia cand copiii au crescut, casatoria mea s-a distrus si l-am intalnit pe actualul meu partener si m-am mutat in mediul rural scotian, mi-am dat seama ce ma face cu adevarat fericita – sa fiu alaturi de familie si prieteni apropiati, animale, sa gatesc, citesc si sa fac plimbari la tara. Nu mai cumpar pantofi incomozi doar pentru ca au reducere de 50% sau rujuri pe care nu le voi purta niciodata pentru a ma „inveseli”. Stiu ce ma inveseleste si este in mare parte putin.