Nu vorbi fara sa stii

Au fost spuse şi au fost scrise atât de multe despre Roşia Montană şi despre ceea ce se petrece acolo, încât, uneori, am impresia că s-au epuizat toate subiectele legate de tema asta.

Asociaţii de activişti care luptă împotriva demarării proiectului minier, asociaţii de mineri care luptă pentru demararea proiectului, politicieni împotriva proiectului, politicieni pentru proiect, jurnalişti şi bloggeri din ambele tabere, oameni simplii de pe stradă, cu toţii au transmis atâtea mesaje de atenţionare asupra situaţiei de la Roşia Montană, încât toată lumea pare să cunoască tot adevărul şi toată minciuna care se leagă de proiectul ăsta.

E adevărat, fiecare are dreptul la a avea o opinie, dar nu sunt de acord cu cei care pretind că ştiu adevărul şi plâng de mila zonei şi a localnicilor de acolo fără a fi mers măcar o dată până la Roşia Montană pentru a lua contact cu localnicii şi a înţelege situaţia de la faţa locului. Nu ai cum să te opui proiectului motivând că-i afectează pe localnici şi zona dacă nu cunoşti situaţia reală de acolo. În poveşti şi relatări de la cunoscuţi nu cred.

O vizită până acolo te poate ajuta să te documentezi asupra a ceea ce ar însemna începerea sau oprirea proiectului. Nu este nimic rău în a te documenta. Vorbeşte atât cu cei care spun pentru demararea proiectului cât şi cu cei care se opun. Ia adevărul de la fiecare şi alcătuieşte-ţi propriul tău adevăr. Apoi poţi să ai ocrice părere şi să te alături oricărei tabere pro sau contra.

Nu vrei să mergi? Foarte bine, e dreptul tău, alegerea ta, dar, în cazul ăsta, nu mai poţi să te declari un apărător al oamenilor de acolo, atâta timp cât nu ai întâlnit oamenii aceia, nu ai stat de vorbă cu ei, nu i-ai ascultat. Şi nici să acuzi alţi oameni care au mers acolo că sunt ruinaţi ca imagine. Mentalitatea asta e defectă.