Semne ca nu mananci suficienta proteina

Am auzit cu totii despre avantajele proteinelor si de ce este esentiala pentru trupurile noastre – ne ajuta sa ne stimulam energia, ne ajuta sa ne simtim plini si ne ajuta sa ne recuperam muschii. Dar cum stim daca lipseste acest nutrient vital? Daca urmariti o dieta vegetariana sau vegana, este deosebit de important sa va asigurati ca aveti suficienta proteina. Proteina nu este importanta numai pentru muschi, ea are multe roluri fundamentale, inclusiv pentru sistemul nostru imunitar, pentru producerea hormonilor si pentru producerea de hemoglobina care transporta oxigenul in jurul corpului nostru.

Iata cateva semne care va avertizeaza ca aveti nevoie de proteina:

Caderea parului

S-ar putea sa vedeti ca mai multe fire de par ies atunci cand faceti dus sau simtiti ca parul devine mai subtire. Parul este alcatuit in principal din proteine ​​- in special o proteina numita keratina. Dar parul este, de asemenea, cea mai putin importanta structura a proteinei din corp, astfel incat atunci cand aportul de proteine ​​este scazut, este alocat in schimb unor functii mai importante, cum ar fi mentinerea sistemului nostru imunitar activ. Din acest motiv, caderea parului poate fi unul dintre primele semne de aport scazut de proteine. Cu toate acestea, pot exista si alte motive pentru acest tip de caderea a parului – cum ar fi o deficienta in fier – deci este intelept sa-l vezi pe medicul dumneavoastra pentru a determina cauza.

Vindecare mai greoaie

Vindecarea este o alta functie vitala a proteinelor. Daca dureaza mai mult decat v-ati asteptat sa va vindecati de la un prejudiciu – fie ca este vorba de o taietura, de o vanataie, de entorsa sau ceva mai grav – atunci lipsa de proteine ​​ar putea fi un motiv.

Probleme de dispozitie, cum ar fi depresia

Proteina este impartita in aminoacizi, care sunt apoi folositi pentru a produce multe substante vitale, inclusiv neurotransmitatori. Aceste substante chimice naturale sunt cruciale pentru creierul nostru si pentru sistemul nervos, iar unele au si un efect direct asupra dispozitiei noastre. Un exemplu este serotonina chimica bine-cunoscuta, care este fabricata din triptofanul aminoacid. Deci, daca nu obtineti suficienta proteina, productia de serotonina poate fi redusa, contribuind la starea de spirit scazuta.

Imunitate slaba

Un sistem imunitar puternic este una dintre cele mai vitale functii ale proteinelor din corpul nostru. Proteina este folosita pentru a mentine barierele fizice in organismul nostru intacte pentru a mentine germenii – pielea si membranele mucoase. Si este folosit pentru a face anticorpi si alte substante chimice imune care ajuta la lupta impotriva invadatorilor si reglementeaza raspunsul nostru imun. Deci, daca raciti des sau sunteti susceptibili la infectii, aportul scazut de proteine ​​poate fi o cauza. Din nou, pot exista multe alte motive, inclusiv deficienta in oricare dintre celelalte substante nutritive vitale necesare sistemului nostru imunitar, cum ar fi vitamina D sau zinc.

 

Leave a Reply